Νηπιαγωγείο: Παιχνίδι, εκπαίδευση ή και τα δύο;

Το νηπιαγωγείο είναι το στάδιο προετοιμασίας του παιδιού πριν το δημοτικό. Οι περισσότεροι γονείς επιθυμούν το παιδί τους, στα πλαίσια της ανάπτυξής του, να ξεκινήσει την εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο. Ποιος είναι όμως, ο ιδανικός τρόπος εκπαίδευσης σε αυτήν την ηλικία; Πρέπει το παιδί να μάθει να γράφει και να διαβάζει τόσο νωρίς;

Νηπιαγωγείο και εκπαίδευση

Η εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο είναι ερώτημα που απασχολεί τους γονείς. Προβληματίζονται σχετικά με το είδος της μόρφωσης που θα πρέπει τα παιδιά τους να λαμβάνουν σε αυτήν την ηλικία και πως αυτή επηρεάζει τον χαρακτήρα τους. Η ταχεία μετάβαση των νηπίων σε γραφή και ανάγνωση ενδέχεται να μην επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Συνοπτικά, τα παιδιά που βρίσκονται σε νεαρή ηλικία ίσως να μην έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις γραφής και ανάγνωσης αποτελεσματικά.

Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά, σχεδόν από το πρώτο έτος της ζωής τους, υποβάλλονται σε μία μορφή εκπαίδευσης. Εκπαιδεύονται στον προφορικό λόγο τον οποίο και κατακτούν ευκολότερα μέσα από τη συνεχή επικοινωνία με το οικογενειακό τους περιβάλλον. Ο γραπτός λόγος, αντιθέτως, χρειάζεται μεγαλύτερη ανάπτυξη των αισθήσεων και της αντίληψης, τις οποίες το παιδί αποκτά σε βάθος χρόνων.

Νηπιαγωγείο και παιχνίδι

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 6 χρόνων πρέπει να εκπαιδεύονται μέσα από βιωματικά παιχνίδια τα οποία τα βοηθάνε να μάθουν διασκεδάζοντας. Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Cambridge έδειξε πως όταν τα νήπια μαθαίνουν τους ήχους και το αλφάβητο μέσα από βιωματικό παιχνίδι και δραστηριότητες, ενισχύουν και εξασκούν την ανάπτυξη της μνήμης τους. Μία αντίστοιχη έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά μέσα από τα παιχνίδια μπορούν να μάθουν εύκολα και δεύτερη γλώσσα!

Οι εκπαιδευτικές μέθοδοι που εφαρμόζει ένα νηπιαγωγείο συμβάλλουν στην εξάσκηση κάποιων συγκεκριμένων δεξιοτήτων. Αυτές είναι η φωνολογική επίγνωση, η προ-γραφή (κινητικότητα των χεριών), η αριθμητική και ο οπτικοακουστικός διαχωρισμός των αντικειμένων. Όλα τα παραπάνω μαθαίνονται μέσα από βιωματικά παιχνίδια και δραστηριότητες.

Συνοψίζοντας

Όπως λέει το παλιό ρητό «Κάθε πράγμα στον καιρό του». Η εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο πρέπει να γίνεται μεθοδικά, μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες. Έτσι τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες και γνώσεις ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν την έννοια της ομαδικότητας και της αλληλεγγύης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του παιδικού σταθμού Jack Jill, επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να ενημερωθείτε και να μας γνωρίσετε!

2018-08-30T14:06:34+00:00

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μην χάσετε τις τελευταίες ενημερώσεις και λειτουργίες της ιστοσελίδα μας!

Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη οποιαδήποτε στιγμή πατώντας εδώ

Εγγραφείτε
Στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μην χάσετε τις τελευταίες ενημερώσεις και λειτουργίες της ιστοσελίδα μας!

Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη οποιαδήποτε στιγμή πατώντας εδώ